Jeugdlintje

Opgeven


Het jeugdlintje van voorgaande jaren

Het Jeugdlintje Twenterand is een initiatief van de Jongerenraad Twenterand met als doel jongeren die zich hebben ingezet voor de maatschappij, door bijvoorbeeld een heldendaad of vrijwilligerswerk, in het zonnetje te zetten. Dit kan zowel een jongere zijn die al heel lang vrijwilliger is bij een vereniging als een jongere die de kat van de buren uit de boom heeft gered. Met dit initiatief wil de Jongerenraad Twenterand juist de positieve kanten van de jongeren benadrukken, en niet de negatieve kanten, zoals vaak in de media gebeurt.

 

 

Om een beschrijving te geven van mogelijke daden, staan hieronder de genomineerden van het Jeugdlintje 2015 en hun daden:

  • Koen Veneberg (17) is vrijwilliger bij het jongerencentrum in Den Ham.

  • Mariska Bruin (17) heeft ruim € 2300,- opgehaald voor KWF door van Almelo naar Rotterdam te fietsen.

  • Sophie Vugteveen (16) zet zich onder andere in bij jongerencentrum Flashback.

  • Erik van der Poel (14) staat al jaren klaar voor zijn vriend met een spierziekte.

De jury van dit jaar bestond uit wethouder Jan Binnenmars, medewerker jeugd, beleid en preventie Carmen Valk, oud-winnares van het jeugdlintje Sophie Vrugteveen, gast-jurylid en topfotograaf Stefan Schipper en jongerenraad voorzitter Martijn Bos.

Emma is zeer actief bij de Vriezenveense volleybalvereniging Vrivo, waar ze betrokken is bij onder meer de organisatie van het scholenproject, buurtvolleybaltoernooi, krokustoernooi en de sportcarrousel. Leden van Vrivo hebben Emma als kandidate voor het jeugdlintje aangemeld bij de Jongerenraad.

Naast Emma waren ook genomineerd: Thijs Laarman, Robin ter Bekke en de groep met Tycho Kemperman, Joey Lubbelinkhof, Tim Ekkel, Collin Geerding, Jeffrey Schutte en Corwin Wagt. De groep was genomineerd omdat het hen ondanks tegenslagen toch lukte een mobiele skate- en bmx-baan in Westerhaar te krijgen. Thijs Laarman bleef rustig na een harde val van zijn vriend Jarrel. Thijs zorgde door zijn handelen dat erger letsel werd voorkomen. En Robin ter Bekke kwam in beeld door zijn vrijwilligersrol bij Jongerenwerk Den Ham en ook organiseerde hij activiteiten voor de bewoners van het Hammer woonzorgcentrum Het Liefferdinck.

Het jeugdlintje 2016 werd door wethouder Binnenmars uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Twenterand aan de winnares. De winnares kreeg naast het jeugdlintje een oorkonde en een geldbedrag van € 50,-. De overige genomineerden kregen allemaal een oorkonde uitgereikt als blijk van waardering.

 

Doelgroep

Het lintje wordt één keer per jaar uitgereikt aan kinderen en jongeren in de leeftijdscategorie: 10 tot 18 jaar die iets hebben betekend voor de samenleving.

Criteria

Om voor het Jeugdlintje in aanmerking te komen, moet er echter wel aan bepaalde criteria voldaan worden:

  • De kandidaat is actief binnen Twenterand;
  • De prestatie heeft een positief effect op zijn/haar omgeving, zoals (sport)vereniging, jongereninkoop, school, mantelzorg, enz.;
  • De prestatie is nog niet eerder beloond;
  • Het gaat om een vrijwillige prestatie of daad;
  • De inzet heeft minimaal half jaar geduurd of het gaat om een eenmalige heldendaad.

Het moet dus gaan om belangeloze en uitzonderlijke inzet voor anderen of voor de Twenterandse samenleving. Denk bijvoorbeeld aan inzet voor de medemens, natuur of cultuur voor langere tijd en zonder dat daar iets voor terug te vragen. Jongeren die een bijzondere prestatie hebben geleverd of Twenterand positief op de kaart hebben gezet komen ook in aanmerking voor het Jeugdlintje.

Opgeven

U kunt hier iemand opgeven via het aanmeldformulier (Voorstelformulier-Jeugdlintje(PDF)).